De fysieke opleidingen zijn opnieuw van de partij en hoe beter te beginnen dan met deze interessante, praktijkgerichte driedaagse. Tijdens deze opleiding bekijk je samen met ervaringsdeskundige en gevestigde waarde in ruimtelijke ordening, Hugo De Cuyper, de ruimtelijke ordening vanuit het standpunt van de vastgoedmakelaar.

Tijdens deze fysieke opleiding word je volledig ondergedompeld in de wereld van ruimtelijke ordening. Dit is een hele mooie aanvulling op onder andere de basisopleiding ‘RO en stedenbouw in functie van uw informatieverplichting als vastgoedmakelaar’. Deze is ook te volgen doorheen het hele semester. De wetgeving rond RO heeft in 2018 trouwens een grondige make-over gekregen, waardoor deze opleidingen een grote meerwaarde zijn voor iedereen die met deze wetgeving te maken krijgt. 

Na deze opleidingen ga je naar huis met een rugzakje vol informatie, praktijkvoorbeelden en het gevoel van inzicht te hebben in deze niet altijd even gemakkelijke materie. 

Dag 1: de basis

We beginnen de driedaagse met de basisprincipes van RO. Wat betekent ‘planning’ in Vlaanderen en waarom is dit abstracte instrument zo belangrijk voor de vastgoedwereld? Wat kan je bijvoorbeeld doen als een bouwgrond plots waardeloos wordt door de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan? In de namiddag gaan we de theorie even omzetten in praktijk. Samen lopen we rond op de site van een groot project (voorbeeld Gent: Expo) om aan de hand van de plannen en voorschriften alles eens van dichtbij te bekijken. Wat is er precies gerealiseerd? Hoe werd dit in kaart gebracht? Je ziet het allemaal in detail. 

Dag 2: de omgevingsvergunning

Tijdens de tweede dag gaan we dieper in op de nieuwe ‘omgevingsvergunning’, die werd ingevoerd op 2 januari 2018. Hier worden namelijk de stedenbouwkundige en de milieuvergunning samengebracht. We brengen meer duidelijkheid over het kluwen van procedures van die nieuwe omgevingsvergunning en de vergunningsplicht en lichten de rol van de betrokken partijen toe.

Deze dag zit vol wetgeving en belooft dus een heel intensieve dag te worden, maar je krijgt tegelijkertijd antwoord op al jouw vragen. Wanneer moet je zo’n vergunning aanvragen? Wanneer niet? Wanneer vervalt een vergunning? Wat is veranderd in vergelijking met de wetgeving van vóór 2018? De focus ligt uiteraard op zaken die jou als makelaar aanbelangen. Er zullen dus geen zaken als kleinhandel of vegetatie aan bod komen. Wél kom je alles te weten over stedenbouwkundige handelingen. 

Dag 3: bouwinbreuken

Op dag drie bekijken we hoe bouwinbreuken (zo snel kunnen) ontstaan, wat de gevolgen zijn en hoe je daar het best mee omgaat. Wat kan een vastgoedmakelaar hierin betekenen voor de klant? Wat is handhaving en wat verandert hierin met de komst van de omgevingsvergunning? Wat is het verschil tussen een inbreuk en een misbruik? Wat is de rol van de burgemeester in dit alles? Je krijgt heel veel praktijkvoorbeelden en anekdotes mee. 

Deze driedaagse sluiten we af met een wandeling doorheen een wijk waar we samen bouwinbreuken gaan detecteren. We zetten heel even de hoed van bouwtoezichter op en passen alle theorie van de voorbije dagen toe in de praktijk.

Ruimtelijke ordening voor de vastgoedprofessional – basis en praktijk (18u)

  • Brugge: 6, 13 en 20 oktober, van 10u-17u
  • Antwerpen: 12, 19 en 27 oktober, van 10u-17u
  • Brugge: 1, 8 en 15 december, van 10u-17u


Meer info en inschrijven.